Normandiet

Rejsedagbog

  • Dag 6: Hygge på campingplads, afrejse og ankomst til Normandiet. På vejen til Normandiet kørte vi forbi Triumfbuen, Versailles Slottet og ikke mindst Monets have i Giverny.
  • Dag 7: Normandiet: “Slappe af dag” på campingpladsen med gåtur i byen Houlgate og et besøg på den lokale strand. Her er tidevand, hvilket er en oplevelse i sig selv.
  • Dag 8: Normandiet: Besøg på Overlord museum https://www.overlordmuseum.com, besøg på den amerikanske kirkegård i Normandiet, samt besøg ved mindesmærket og landgangsstranden ved Omaha Beach
  • Dag 9: Normandiet: Heldagstur til Mont Saint-Michel
  • Dag 10: Normandiet – Vi påbegyndte køreturen hjemad og overnattede i byen Marl i Tyskland
  • Dag 11: Ankomst Danmark om eftermiddagen.

Køreturen fra Paris til Normandiet

Køreturen fra Paris til Normandiet gik over al forventning.

Triumfbuen

Vi nåede ikke at opleve Triumfbuen, da vi var i Paris. Derfor besluttede vi at køre forbi Triumfbuen vel vidende, at vi skulle køre i centrum. Det gik faktisk overraskende nemt, selvom trafikken i perioder var tæt.

Versailles slottet

Næste stop på ruten blev Versailles slottet, der er Frankrigs største slot. Vi valgte ikke at bestille billet til slottet, da vi prioriterede Monets Have (mere om det senere), så vi så kun slottet udefra, og det er virkelig et storslået syn med de enorme gyldne porte og tage, samt imponerende haver og omgivelser.

Versailles slottet er det tidligere franske kongeslot, hvor den enevældige Solkonge d. 14 boede med sit enorme hof. Senere overtog Louis d. 16 og hans hustru Marie-Antoinette slottet, og der blev de frem til den franske revolution, hvor familien blev tvunget væk fra slottet. Både Louis d. 16 og Marie-Antoinette blev senere guillotineret på Rådhuspladsen i Paris. En enormt spændende historie, som vores børn blev optaget af. Særligt fortællingerne om den forfinede Marie-Antoinettes ekstravagante livsstil var fængende. https://www.chateauversailles.fr/

Monets have

En sød kollega og samtidig min søns billedkunstlærer anbefalede os at besøge Claude Monets berømte have og hus, som ligger i byen Giverny. For mig har det været et af turens helt store højdepunkter, måske fordi vi ikke havde planlagt besøget på forhånd og derfor ikke havde særlig forventninger til det.

I ugerne op til vores tur, havde vores søn, i skolen, netop arbejdet med Claude Monets værker, så det viste sig at være super aktuelt. Meget overraskende var der pludselig ikke grænser for, hvad sønnike kunne fortælle om værkerne og måden at male på. Ret sjovt og meget overraskende;-)

Monets have er overdådig, og den er vokset til i slutningen af 1890’erne, hvor Monets værker sælger godt, og hvor han derfor har penge til at realisere drømmen om en vild, men ordentlig have med sjældne blomster og spændende botanik. Det er også i denne tid, at han begynder at male motiver fra haven, bl.a. åkandemotiverne, som han malede oftere og oftere. Efter første verdenskrig (1914-18) malede han stort set kun åkanderne i hans sø.

Man får også adgang til Monets hus, som emmer af en kunstners hjem med masser af farver, skæve vinkler og kunst på væggene. En gul spisestue og et blåt køkken er blot nogle at de spændende rum, som huset byder på. https://claude-monet.dk/hus-og-have/

Giverny

Byen Giverny er utrolig hyggelig, smuk og traditionel. At slentre gennem de små gader er godt for krop og sjæl, og man føler for en stund, at man er tilbage i en svunden tid, hvor tiden gik lidt langsommere, end vi oplever i dag. Hvis du tager turen til Giverny, så giv dig god tid, tag en kop kaffe og gå en tur i området. Det er faktisk magisk!

Campingpladsen

Vi boede på campingpladsen Camping La Vallée: https://www.campinglavallee.com/ i byen Houlgate. Vi oplevede, at pladsen var en “my” bedre end pladsen i Paris. Måske fordi vi nu var gået ind i højsæsonen, hvor alt var kørt mere i stilling. Dog droppede vi at bruge deres WIFI, da det var dyrt.

Houlgate: Hvis man vil bruge byen, er man efter ca. 15 min. til fods, i centrum. Der er en fin strand, gode restauranter og også et marked med masser af lækker- og friskfanget fisk.

Campingpladsen tilbyder traditionel take away, hvilket vi dog ikke benyttede, da vi handlede ved den lokale købmand og selv lavede mad.

Der var desuden opvarmede poolområder, hvilket er et kæmpe plus, da vejret er omskifteligt og nogle dage med kølig vind. Børnene fik, på trods af vejret, badet i mange timer, og de oplever at have været på badeferie.

Hvad skal man opleve i Normandiet med børn?

Overlord Museum, D-day, Omaha Beach, Den amerikanske kirkegård

Efter en afslappende dag ved poolen, var vi atter klar til at gå på opdagelse i Normandiets spændende historie. Når man rejser i Normandiet, er det svært at undgå at få ledt tankerne i retning af 2. verdenskrig, og særligt landgangen ved Normandiet under D-dag har stor betydning for Normandiets historie og også den verdensorden, som vi har i dag.

Vi satte en dag af til at følge i de amerikanske krigsheltes fodspor, som desværre for alt for mange endte ved strandbredden ved Omaha Beach, for senere at blive stedt til hvile på den amerikanske kirkegård. Det er en rørende historie, som sætter spor og gør indtryk og som har haft afgørende betydning for den verden, vi har i dag. Dette er et must see, hvis man tager til Normandiet.

Vi nåede desværre ikke at se den tyske kirkegård, som skulle stå i skærende kontrast til den amerikanske kirkegård, med de endeløse rækker af smukke hvide kors og Davidsstjerner. Selvom der naturligvis ydes respekt for de døde, så skulle der efter sigende være noget mere dystert på de tyske kirkegårde med stenkors og små stenplader.

Vi startede dagen med at besøge Overlord museum, for at få historien sat på plads, og så børnene bedre kunne sætte billeder på begivenhederne, når vi senere skulle besøge Omaha Beach.

Heldigvis er min mand historielærer, ligesom vores gode ven Kim er det samme, så vi var hjulpet godt på vej, og blev fint oplyst undervejs. Det siger jeg mest fordi, at franskmændende ikke er særligt meddelsomme på engelsk, og det meste på museet foregår på fransk. https://www.overlordmuseum.com/. Det er værd at være opmærksom på generelt, når man rejser i Frankrig.

Vi sluttede dagen af med at se mindesmærket for de faldne ved Omaha Beach.

Mont Saint-Michel

Den sidste dag inden hjemturen til Danmark, ville vi besøge klosterøen Mont Saint-Michel, som i øvrigt er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste.

Vi var lige ved at droppe turen, da vi efterhånden var ret oplevelsesmættede. I dag er jeg så taknemlig for, at vi valgte at tage af sted alligevel, og det er en vildt fascinerende seværdighed.

Da vi var på vej mod øen inde fra fastlandet, så vi første gang den imponerende klosterkirke dukke op i horisonten over det ellers flade land. Det ser helt eventyrligt ud, som kirken ligger majestætisk på toppen af klippeøen. Af og til er klippeøen omgivet af en tidevandsbølge, og mens vi var der, var vandet trukket væk med en smuk sandbund tilfølge.

Engang var det ikke muligt at komme til øen pga. tidevandet, men i dag er der bygget en dæmning fra fastlandet, og fra parkeringspladsen går der gratis shuttlebusser til øen. Alle infoskilte er på Fransk, så det kan betale sig at købe en audioguide på engelsk. Dette gjorde vi ikke, da vores børn er for små endnu.

Et strejf af Harry Potter

Mont Saint-Michel minder, med sine snoede gange og imponerende arkitektur, om scener fra Harry Potter filmene. Ikke så mærkeligt at mange ofte tror, at scener fra filmen er optaget her. Vores datter på 9 år, er stadig overbevist om, at hun nu har prøvet at gå på diagonalstræde og set stedet, hvor Harry lærer at flyve på sin Nimbus 2000.

At besøge Mont Saint-Michel er en kæmpe oplevelse, som du ikke må snyde sig selv for.